Als je eerder een keizersnede hebt gehad, krijg je in de meeste gevallen bij de volgende zwangerschap de keuze: opnieuw een keizersnede of een vaginale baring proberen. In de zwangerschap krijg je door je verloskundige of gynaecoloog, als het goed is, een counselingsgesprek waarin je de verschillende voor- en nadelen van de verschillende opties te horen krijgt. Als je kiest voor een keizersnede, wordt deze ingepland rond 39 weken zwangerschap. Kies je voor een vaginale baring, dan is het advies om onder controle van de gynaecoloog in het ziekenhuis te bevallen. Dit heeft te maken met het risico op het scheuren van het litteken en iets meer kans op bloedverlies tijdens en na de bevalling. Je slagingskans van een vaginale bevalling hangt af van de reden van je vorige keizersnede. Zo maakt het uit of je de vorige keer een geplande keizersnede gehad hebt (bijvoorbeeld bij een stuit- of tweelinggeboorte), of dat je bevalling stagneerde tijdens de ontsluitings- of persfase. Hoe je bevalling ook verlopen is de eerste keer, je hebt meer kans (minimaal 25%) om opnieuw een keizersnede te krijgen. Dit is meer dan bij je eerste kindje, waarbij je een kans van 15% op een keizersnede hebt als je tot dan toe een ongecompliceerde zwangerschap had. Het is natuurlijk niet niks om met een vaginale bevalling te beginnen en dan alsnog te eindigen in een keizersnede. Veel vrouwen ervaren het als een dubbele bevalling, met pijn voor de geboorte en daarna. Als je opnieuw wilt gaan voor een vaginale bevalling, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zo heeft het littekenweefsel effect op de ligging van je kindje en de beweeglijkheid van de baarmoeder. Beide zijn van belang voor een goede bevalling.
Bij een VBAC zijn een aantal dingen van belang:- Betrouwbare informatie over de risico's en slagingskansen specifiek voor jouw situatie (en niet alleen maar algemeen in protocollen).
- Oefeningen die de ontsluiting bevorderen (omdat je minder tijd krijgt bij een VBAC).
- Oefeningen die de beweeglijkheid van je baarmoeder vergroten (om zo de kans op een goede ligging voor je kindje te vergroten).
- Mentale voorbereiding om aan de slag te gaan met overtuigingen. Veel vrouwen hebben een gevoel van falen overgehouden na de keizersnede. Een goede mindset is ongelooflijk belangrijk voor de komende bevalling.
- Een team dat in jouw lijf gelooft en weet hoe ze een VBAC moeten begeleiden.
Na zelf twee keer een geslaagde VBAC te hebben gehad na zelfs twee keizersnedes, heb ik twee cursussen ontwikkeld:
Na zelf 2 keer een geslaagde VBAC te hebben gehad na zelfs 2 keizersnedes heb ik twee cursussen ontwikkeld,
Ik hoop dat deze informatie je een stapje verder heeft geholpen in jouw zoektocht naar een geboorte vol vertrouwen. Laat gerust weten als je vragen hebt, dan denk ik graag met je mee.
Lieve groet, Vivian